Hoofdkussens


Alleen de beste hoofdkussens voor de beste nachtrust!

 

Kussen: Voor een rustgevende slaap

Het juiste kussen speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van uw slaap en voorkomt spanning. In onze gids leest u waar u op moet letten bij het kiezen van een kussen.

1 Welk kussen is de juiste voor mij?

Niet alleen het matras, maar ook het kussen draagt bij aan een rustgevende slaap. Door het grote aantal verschillende uitvoeringen is het belangrijk welke vulling het kussen heeft en welke slaaphouding u aanneemt. Wij zullen hieronder nader ingaan op de afzonderlijke aankoopfactoren.

1.1 Uw slaaphouding

Ook tijdens het slapen moet een gezonde houding worden aangemoedigd om permanente houdingsschade te voorkomen. De wervelkolom moet zo recht mogelijk zijn en het hoofd moet in lijn zijn met het lichaam, d.w.z. niet te hoog en niet te laag. Afhankelijk van of u op uw rug, buik of zij slaapt, komen verschillende soorten hoofdkussens in aanmerking.

Je bent een rugslaper.

Hoewel de rugligging de beste slaaphouding is omdat het lichaam dan de meest ontspannen houding aanneemt, is het ook belangrijk om het juiste kussen te kiezen. Om ervoor te zorgen dat het hoofd zich op dezelfde hoogte bevindt als de rest van het lichaam, moet de opening tussen de matras en het hoofd worden opgevuld. Platte kussens zijn hiervoor de ideale keuze, omdat anders het hoofd te hoog zou liggen en de nek te veel zou worden gestrekt. Als het kussen daarentegen te laag is, bestaat het risico dat het hoofd naar achteren valt, waardoor een holle rug ontstaat. Dit leidt ook tot spanning en mogelijk houdingsproblemen. De beste keuze voor rugslapers zijn daarom thermo-elastische kussens van viscoschuim, die zich ideaal aan uw hoofd aanpassen en niet te veel weerstand bieden.

Je bent een zijslaper.

De lange zijslaperkussens / full body kussens ontlasten op betrouwbare wijze het nek-, schouder- en ruggebied. Zijslapers hebben een grote ruimte tussen hun hoofd en het matras, daarom moet de ontstane ruimte worden opgevuld met relatief hoge hoofdkussens. De wervelkolom moet ook zo recht mogelijk zijn wanneer u op het kussen ligt, om te voorkomen dat het hoofd naar het matras of het plafond buigt. Kussens voor zijslapers kunnen worden onderverdeeld in neksteunkussens, die zich ideaal aan het hoofd aanpassen en de nodige ondersteuning bieden en traagschuimkussens van standaardformaat, die voldoende weerstand bieden zodat het hoofd niet in het kussen wegzakt. Ook lange zijslaperskussens worden vaak als bijzonder comfortabel ervaren: Omdat de benen bij zijslapen meestal oncomfortabel over elkaar liggen, wat op lange termijn tot heupproblemen kan leiden, stoppen zijslapers het dekbed graag tussen hun benen. Met een lang zijslaper kussen worden de knieën goed opgevuld en de rug ontlast. Een dergelijk kussen wordt ook vaak gebruikt tijdens de zwangerschap.

Je bent een buikslaper.

Veel buikslapers geven de voorkeur aan vlinderkussens. Buikslapers vormen slechts een klein percentage van de bevolking en moeten ervoor zorgen dat het kussen tijdens het slapen niet te hoog ligt. Anders wordt de halswervelkolom gebogen, wat tot spanning en pijn kan leiden. De ideale keuze is een hoofdkussen dat voldoende meegeeft bij weerstand en waarvan het vulmateriaal naar voorkeur kan worden verwijderd. Op die manier kan een vlakke houding tijdens de slaap worden verzekerd. Omdat buikslapers hun armen meestal in een ongemakkelijke positie moeten houden, wordt vaak de voorkeur gegeven aan vlinderkussens. Dankzij de uitsparing aan de zijkanten kunnen de armen comfortabel naast het kussen worden gelegd.

1.2 Het vullen van het kussen

Voor de vulling van het kussen kunnen verschillende materialen in aanmerking komen, die door hun veerkracht geschikt zijn voor verschillende slaaphoudingen. Bovendien moeten vooral mensen met een allergie letten op het soort vulling. Hierna zullen wij de verschillende varianten nader toelichten. Bij veel soorten hoofdkussens kan het vulmateriaal worden verwijderd, zodat u flexibel kunt aanpassen hoeveel het kussen moet opbrengen.

Hieronder vindt u een overzicht met de soorten vulling:

Dons- of veren vulling:

Hoofdkussens met dons- en verenvulling bieden door hun zachte textuur een bijzonder comfortabele slaapervaring. Met een hoog veren gehalte is de veerkracht van het kussen groter, zodat u kunt rekenen op een hoge mate van ondersteuning. Het materiaal houdt u ook betrouwbaar warm, wat vooral in de winter een voordeel is.

Wol

Wol of ander dierlijk haar, zoals kameelhaar, heeft bijzonder zachte eigenschappen. Voor mensen met een allergie kunnen deze kussen vullingen een goed alternatief zijn. Bovendien zijn ze zeer ademend en passen ze zich optimaal aan uw hoofd en halswervelkolom aan.

Gierst of spelt

Natuurlijke vullingen zoals gierst of spelt hebben een verwarmend effect, maar bieden weinig steun. Hierdoor is het moeilijk om in de juiste slaaphouding te komen. Het verplaatsen van het kussen kan ook harde geluiden veroorzaken, wat sommige mensen vervelend vinden.

Schuim en watten

Deze vullingen hebben zachte eigenschappen, maar ze zijn ook te soepel, zodat u er meestal te ver in wegzakt. Alleen vlokken PU of koudschuim bieden een betere ondersteuning.

Holle vezel bolletjes

Dit materiaal wordt ook beschouwd als bijzonder ademend, maar tegelijkertijd heeft het verwarmende eigenschappen. Ook mensen met allergieën komen met dit vulmateriaal aan hun trekken.

Latex

Latex is ook zeer ademend en sluit perfect aan op uw lichaam. Het materiaal is relatief zacht en zorgt daardoor voor een bijzonder comfortabele slaaphouding.

Visco-schuim

Viscoschuim wordt vooral gebruikt voor neksteun kussens of andere soorten kussens die een betrouwbare steunfunctie moeten hebben. Het materiaal past zich ideaal aan het lichaam aan en is bijzonder geschikt voor mensen die hun lighouding niet of zelden veranderen.

1.3 Kussenmaten

De standaard maat van een kussen in Nederland is 60 bij 70 centimeter. Dit is ook de maat waarvoor u de meeste kussenslopen zult vinden. Veel soorten kussens zijn echter ook in andere maten verkrijgbaar:

  • Neksteunkussens (bijvoorbeeld verkrijgbaar in de maten 32 x 65, 40 x 80, 50 x 32 en 60 x 32 cm): bij uitstek geschikt voor zijslapers, omdat bij deze kussenvormen de schouder niet op het kussen rust.
  • Zijslaperkussen (verkrijgbaar in de maten 130 x 30 of 190 x 40 cm): een zeer goede keuze voor zijslapers omdat het verlichting biedt voor schouders, bekken en benen.
  • Maagslaper-kussen (bv. verkrijgbaar in de maten 80 x 80 of 40 x 40 cm; de hoogte is echter slechts 3-5 cm): geschikt hoofdkussen voor buikslapers, omdat de wervelkolom wordt ontlast.
  • Rugslaperkussens (bv. verkrijgbaar in de maten 50 x 32, 40 x 60, 60 x 80 of 60 x 32 cm): bij uitstek geschikt voor rugslapers, mits de kussens relatief laag en flexibel zijn om in liggende positie een rechte wervelkolom te bereiken.

2 Waarom is het belangrijk om een geschikt hoofdkussen te hebben?

Maar hoe belangrijk is het om het juiste kussen voor u te vinden? Wij hebben redenen op een rijtje gezet die aantonen dat het de moeite loont om goed na te denken over de keuze van het hoofdkussen:

  • Je bent ’s morgens meer uitgerust en vol energie. In een gezonde slaaphouding kan het lichaam zich beter herstellen en is de slaap veel rustiger. Goed uitgerust gaat het werk u gemakkelijker af en bent u overdag veel productiever.
  • Een pijnlijke nek onmiddellijk na het opstaan behoort is verleden tijd. Als u dankzij het kussen een gezonde lighouding aanneemt, d.w.z. dat uw wervelkolom recht is, is er meestal geen sprake van rugpijn of spanning.

Tip: Zorg ervoor dat u naast het kussen ook de juiste matras en lattenbodem kiest.

3. tips voor het reinigen en verzorgen van hoofdkussens

Het is aan te bevelen uw kussen ongeveer een- of tweemaal per jaar te wassen om mijten en bacteriën zoveel mogelijk te voorkomen. U dient echter de volgende instructies in acht te nemen:

  • Kijk op het etiket van het kussen op hoeveel graden het gewassen kan worden. Gewoonlijk is 60 graden Celsius geen probleem voor de meeste kussens.
  • Doe het kussen afzonderlijk in de wasmachine.
  • Houd altijd rekening met het vulmateriaal van het kussen: sommige zijn steviger dan andere, voor sommige varianten zijn er zelfs speciale wasmiddelen die bij voorkeur moeten worden gebruikt. Bovendien kunnen sommige soorten hoofdkussens zonder aarzeling in de droger, terwijl andere gevoeliger reageren. De belangrijkste informatie hierover is ook te vinden op het verzorgingsetiket.
  • Veel vulmaterialen verdragen geen wasverzachters, en daarom moet u ze niet gebruiken.

Tip: Als u niet zeker bent over het reinigen van uw kussen, kunt u het altijd professioneel laten reinigen.

Categorie: Hoofdkussen

Kijk eerst op het etiket om te zien of uw kussen geschikt is voor de droogtrommel. Zo ja, dan moet u het op een lage temperatuur wassen en af en toe stoppen om het kussen op te kloppen. U kunt ook zogenaamde droogballen in de droger doen om het dons en de veren tijdens het wasprogramma los te maken.

Categorie: Hoofdkussen

Als het kussen nog bruikbaar is, kun je het doneren. Anders moet u het kussen bij uw andere afval doen, als het in de vuilnisbak past. Anders moet u het naar het recyclingcentrum brengen.

Categorie: Hoofdkussen

Slaapkussens moeten uiterlijk na een jaar of vijf worden vervangen. Als u echter ’s nachts veel zweet, is een regelmatiger verschoning aan te bevelen. Dit geldt vooral als er al gele vlekken op het kussen zitten of als het kussen na enige tijd niet meer opbolt maar helemaal plat blijft.

Categorie: Hoofdkussen

Kussens voor mensen met een allergie moeten wasbaar zijn op minstens 60 graden Celsius en allergeenvrij vulmateriaal hebben, bijvoorbeeld katoen, natuurlatex en andere natuurlijke materialen. Toch is het ook belangrijk om het kussen ongeveer om de zes maanden te wassen en uw slaapkamer regelmatig te luchten om een warm, vochtig klimaat te voorkomen. Gebruik ook speciale kussenslopen die tegen mijt beschermen, maar toch ademend zijn.